W zdrowym ciele zdrowy duch – nie ma potrzeby tego nikomu tłumaczyć. Natomiast tak samo ważne dla zdrowia jest troska o zbilansowaną dietę, aby dostarczać wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Jakie potrawy warto gotować, by być zdrowym – zwłaszcza kiedy dużo się trenuje?
Najpierw warto udać się na wizytę do specjalisty od żywienia, który zleci różne badania. Niektóre może przeprowadzić od ręki, jeżeli w gabinecie jest przykładowo aparat do mierzenia cholesterolu czy też ciśnieniomierz. Na marginesie: mały ciśnieniomierz nadgarstkowy warto mieć też w domowej apteczce, żeby móc samodzielnie kontrolować tętno i w zależności od indywidualnych tendencji dobierać odpowiednie dania. Specjalista od żywienia pomoże ułożyć menu, poda również komplet rad do wykorzystania później – do domowego planowania i wybierania dań poza domem, przykładowo w u znajomych.
Do planowania posiłków może przydać się waga łazienkowa elektroniczna. Niektóre mają ciekawe funkcje, jakie ułatwią dobór konkretnych witamin i minerałów w posiłkach. Trzeba również bezwarunkowo pamiętać o różnych dolegliwościach, jakie wymagają konkretnej diety. Znaczące są nie tylko mikroelementy i witaminy, lecz przykładowo indeks glikemiczny. I jeśli cierpi się na tego rodzaje chorobę, nie można zapomnieć o wyposażeniu domowej apteczki w igły do insuliny. Nie tylko apteczki – igły insulinowe trzeba trzymać zawsze pod ręką, szczególnie przy posiłkach poza domem. Na marginesie, takie choroby wymagające specjalnego jadłospisu nie wymuszają rezygnacji z treningów. Nawet na odwrót – ruch jest korzystny zawsze. Rzecz jasna, zdarzają się chwile, w których trzeba mieć na kończynie bandaż kompresyjny albo wybierać określone rodzaje ćwiczeń, ewentualnie ograniczyć się do spacerów, lecz ruch zawsze jest dla nas zdrowy.
Powinno się również dbać o nawodnienie. Gdy się trenuje, bardzo praktyczny może być kubek niekapek ze słomką, Który sprawdza się także w ruchu. Optymalne nawodnienie jest nie do przecenienia. Niezależnie od ułożonej diety – nie można zapominać o piciu wody.